Information till postertalare

Före postersessionen

DCF 1.0Postrarna ska vara i stående format och storlek A0 passar bra för skärmarna som finns tillgängliga. Du som ska presentera en poster ska ta kontakt med Filippa Lindahl (sessionsordförande, filippa.lindahl@svenska.gu.se) när du kommer till konferensen. Postrarna sätts upp kl. 08.30 torsdag morgon.

Om du vill att deltagarna ska kunna ladda ner ett stödpapper från konferensens programwebbsida ska du senast 18.00 kvällen före postersessionen skicka det som pdf till svebe35@svenska.gu.se och skriva Stödpapper + DAG för din presentation i rubrikraden, t.ex. Stödpapper ONSDAG. Observera att vi önskar att du formaterar om dokumentet till pdf innan du skickar det. Vi rekommenderar alla att skicka sina stödpapper

Vid postersessionen

Postersessionen inleds i Wallenbergsalen direkt efter morgonens plenarföredrag i Wallenbergssalen. Då får alla posterpresentatörer två minuter på scenen till att snabbt berätta vad deras postrar handlar om. Ni blir ombedda av Filippa Lindahl att komma upp på scenen tillsammans och får en handmikrofon, som ni sedan lämnar vidare. Efter presentationen går presentatörerna direkt ut till postrarna i foajén. I foajén finns förmiddagsfika uppdukat till konferensdeltagarna.

Efter postersessionen

Du kan låta din poster sitta kvar under torsdagen eller ta ner den direkt efter postersessionen. Det kan vara en god idé att låta postern sitta kvar om du har möjlighet.

Vid konferensens avslutning kommer ett pris delas ut för bästa poster.

Tips till postertillverkare

 • En poster är en presentationsform i sig. Det är lätt att av misstag försöka få plats med så mycket text som möjligt på postern. Detta ger sällan ett lyckat resultat. Förbered gärna ett stödpapper som du kan ge till dem som kommer och besöker din poster. Där kan du placera saker som kanske inte fick plats, och dina besökare kommer att minnas din poster lika bra som föredragen.
 • Det är bra att använda få typsnitt och storlekar (grader) i sin poster. Lämplig spaltbredd beror på vilken storlek du har på typsnittet. Vill du ha breda spalter måste du ha ett större typsnitt. Rekommendationen är cirka 60 tecken/rad, och inte mer än 80 tecken/rad. Du kan också öka läsbarheten på dina textstycken genom att använda 1,2 som radavstånd.
 • Om du gör din poster i A4-format kan denna omvandlingslista hjälpa dig att hitta rätt storlek på typsnittet. Förstora på din dator till den storlek du vill ha, gå ett par steg bakåt från skärmen och se om storleken är läsbar:
 • • A4 till A3 = 141% förstoring
  • A4 till A2 = 200% förstoring
  • A4 till A1 = 283% förstoring
  • A4 till A0 = 400% förstoring
 • Missa inte att ha med kontaktuppgifter på din poster. Du får gärna sätta upp en lapp bredvid postern där intresserade besökare kan skriva upp sin mejladress, för kontakt eller för att få ett stödpapper med mejl.
 • Glöm inte att utformningen av postern tar tid, inte bara innehållet. En bra poster har ett bra innehåll och en utformning som gör innehållet rättvisa.

 

 

Filippa Lindahl & Maia Andréasson

Annonser